Filme despre mindfulness/meditatie

  • HEALTHY HABITS OF MIND

Filmul Healthy Habits of Mind prezintă cum grădinițele de la Oxford Elementary School din Berkeley, California au introdus mindfulness-ul/meditația în timpul orelor. Elevii sunt învățați meditația ascultând, meditația mâncând, meditația mergând și yoga de  educatoarea lor.  Filmulețul este o scurtă prezentare a cursului de mindfulness pentru copii, predat de Directorii programului Mindful Schools, Megan Cowan și Chris McKenna. În film apar și neurologul de renume Dr. Richard Davidson care explică cum mindfulness-ul influențează funcțiile creierului, și Megan care explică cum mindfulness-ul poate fi de folos în școli.

 

  • ROOM TO BREATHE

Un documentar realizat de Video Projects care o urmărește pe profesoara Megan Cowan cum introduce tehnicile de mindfulness într-o școală publică din San Francisco.

Filmul complet poate fi vizionat aici.

  • WORKING WITH PRESENCE IN PRESCHOOL (21 min.)

Filmul urmărește copiii dintr-o grădiniță din Danemarca, care vor merge la școală anul următor. Profesorii au lucrat structurat în ultimii 3 ani cu copiii pe ideea de prezență, lentoare și imersiune (conectare cu sinele, scufundare în interior). Copiii au pe parcursul zilei mai multe pauze pentru exerciții de respirație sau lucru artistic. Profesorii au observat că asta îi ajută pe copii să fie mai calmi. Prezența și imersiunea nu apar din senin într-o instituție, ele necesită muncă constantă din partea profesorilor.

 

  • MIND IN A JAR

Din filmul Planting seeds: The power of mindfulness for children, secvența Mind in a Jar este o metaforă a minții noastre atunci când suntem agitați, nervoși, stresați, supărați, furioși, iar gândurile noastre, reprezentate de firele colorate de nisip se rotesc ca într-un vârtej fără a ne permite să vedem ceea ce se întâmplă în jurul nostru cu claritate. Respirația ne ajută însă să ne calmăm gândurile…mintea și să putem vedea situația din fața noastră limpede.

  • THE PEBBLE MEDITATION

Secvență tot din filmul Planting seeds : The Power of Mindfulness for Children, meditația celor patru pietricele se găsește și în cartea A handful of Quiet: Happiness in Four Pebbles de Thich Nhat Hanh.

  • Povestea celor doi lupi din interiorul nostru

Într-o bună zi, un bătrân indian cherokee i-a povestit nepotului său despre lupta care se dă în interiorul nostru.

“Fiul meu, lupta este între doi lupi care se află înăuntrul nostru. Unul este rău. Este ura, este furia, este aroganța, este mila de sine, este vina, este resentimentu, este inferioritatea, este minciuna, orgoliul, superioritatea, este egoul. Celălalt este bun. Este bucuria, este pacea, este iubirea, este speranța, este seninătatea, este umanitatea, este bunătatea, bunăvoința, empatia, generozitatea, adevărul, compasiunea și credința.”

Nepotul s-a gândit pentru un minut și l-a întrebat pe bunic:
“Care dintre lupi învinge?”

Bătrânul răspunse:
“Cel pe care îl hrănești.”

 

  • Meditația de 1 minut